Užívateľská príručka WayQuest
Atlas

Atlas je palubná jednotka, modul vozidiel, ktorý slúži predovšetkým na sledovanie a zaznamenávanie trasy a ďalších údajov motorových vozidiel a strojov.

Modul vozidiel funguje po nainštalovaní do vozidla a pripojení do jeho elektrickej siete, prevádzkový rozsah napätia je 10-40 V. Na príjem družicových signálov GPS slúži pripojená anténa, na GSM komunikáciu anténa (prípadne kombinovaná anténa obsahujúca obe zložky). Zariadenie v základnom prevedení je vhodné na príjem a spracovanie vonkajších analógových (2 kanály) a digitálnych (3 kanály) signálov. K modulu vozidiel môžete priradiť voliteľnú položku, funkciu podporujúcu identifikáciu osôb používajúcich vozidlo. Môžete k nemu priradiť niekoľko externých doplnkových modulov.

Jednotka priebežne zaznamenáva údaje o pohybe a polohe nosného vozidla do svojej zabudovanej vyrovnávacej pamäte. Jej kapacita v závislosti od pohybu nosného vozidla a frekvencie odberu vzoriek stačí na uloženie údajov najmenej za jeden týždeň. Zariadenie uloží zhromaždené údaje bez strát, v komprimovanom formáte.

Mechanickú konštrukciu zariadenia tvorí masívne hliníkové puzdro, ktoré zabezpečuje ochranu triedy IP 65 podľa normy MSZ EN 60 529, čo znamená ochranu proti prenikaniu prachu a prúdu vody z ľubovoľného smeru. Aj pri vytváraní elektrických a anténových prípojok bola ich primeraná ochrana pred mechanickým poškodením a sabotážou hlavným kritériom. Všetky elektrické okruhy zariadenia boli nainštalované vo výrobe, preto tepelná záťaž objektu môže prekročiť 300 stupňov Celzia. To znamená, že elektrický okruh vlisovaný do hliníkového profilu dokáže odolávať požiaru po dobu 10 minút. Vnútorné okruhy sú chránené pred vysokým napätím, to znamená, že nesmú byť poškodené elektrošokom ani inými zariadeniami. Modul vozidla je vybavený certifikátom CE.

Základné vlastnosti

Hospodárenie s energiou

Ak sa vozidlo nepohybuje alebo zapaľovanie je vypnuté a prešla určitá čakacia doba, modul vozidla Atlassa automaticky prepne do režimu nízkej spotreby, čím šetrí batériu vozidla.

V prípade vybitia alebo odstránenia vlastnej batérie vozidla, prípadne odpojení elektrického napätia sa Atlas automaticky prepne do vlastného vnútorného akumulátora, ktorého kapacita v úplne nabitom stave stačí na 24 hodín nepretržitej prevádzky.

Hárok s údajmi

Technické údaje modulu vozidiel Atlas:

Mechanické

rozmery

Výška: 35 mm

Šírka: 110 mm

Dĺžka: 118 mm

Hmotnosť vrátane batérií: 397 g

Rozsah

Vonkajšej teploty

Prevádzkový: -20 ... +70 °C

Skladovací: -40 ... +85 °C

Ochrana (podľa EN60529)

v hliníkovom kryte: IP 65

v prípade potreby: IP 67

Elektrické

napájacie napätie: 9,5 ... 40 V

Príkon pri 12 V

prevádzkový: 50 mA

dátové spojenie: max. 180 mA

pohotovostné: 35 mA

vnútorné nabitie batérie: + 400 mA

Ochrana proti elektrickému úderu:

nízke napätie, III. trieda

Priemerná prevádzková doba zabezpečená vnútornou batériou v prípade novej batérie: 24 hodín

Ochrana proti prepätiu:

vnútorné obnoviteľné poistky

vonkajšie poistky

Digitálne vstupy

vnútorný odpor: 10 kΩ

ochrana proti prepätiu

Analógové vstupy: 0 ... 30 V

vnútorný odpor: 100 kΩ

prijímač GPS

16 kanálov, L1 frekvencia,

Kódovanie C/A

frekvencia: 1 vzorka/s

Presnosť

Pozícia: 2,5 m CEP*

DGPS/SBAS (WAAS, EGNOS): 2,0 m CEP

(Podľa presnosti služby DGPS alebo SBAS)

Doba rozbehu

Štart za studena: 34 s

Štart za horúca: < 3,5 s*

Doba zachytenia signálu: < 1 s*

Citlivosť:

V režime sledovania: -158 dBm

Pri oživení a znovuoživení: -148 dBm

Studený štart: -142 dBm

Anténa: 10 mA, z 3 V

s prípojkou SMA

* Podľa signálu

GSM/GPRS modem