Časti systému > Časti hardvéru > Moduly vozidiel > Atlas |
Atlas je palubná jednotka, modul vozidiel, ktorý slúži predovšetkým na sledovanie a zaznamenávanie trasy a ďalších údajov motorových vozidiel a strojov.
Modul vozidiel funguje po nainštalovaní do vozidla a pripojení do jeho elektrickej siete, prevádzkový rozsah napätia je 10-40 V. Na príjem družicových signálov GPS slúži pripojená anténa, na GSM komunikáciu anténa (prípadne kombinovaná anténa obsahujúca obe zložky). Zariadenie v základnom prevedení je vhodné na príjem a spracovanie vonkajších analógových (2 kanály) a digitálnych (3 kanály) signálov. K modulu vozidiel môžete priradiť voliteľnú položku, funkciu podporujúcu identifikáciu osôb používajúcich vozidlo. Môžete k nemu priradiť niekoľko externých doplnkových modulov.
Jednotka priebežne zaznamenáva údaje o pohybe a polohe nosného vozidla do svojej zabudovanej vyrovnávacej pamäte. Jej kapacita v závislosti od pohybu nosného vozidla a frekvencie odberu vzoriek stačí na uloženie údajov najmenej za jeden týždeň. Zariadenie uloží zhromaždené údaje bez strát, v komprimovanom formáte.
Mechanickú konštrukciu zariadenia tvorí masívne hliníkové puzdro, ktoré zabezpečuje ochranu triedy IP 65 podľa normy MSZ EN 60 529, čo znamená ochranu proti prenikaniu prachu a prúdu vody z ľubovoľného smeru. Aj pri vytváraní elektrických a anténových prípojok bola ich primeraná ochrana pred mechanickým poškodením a sabotážou hlavným kritériom. Všetky elektrické okruhy zariadenia boli nainštalované vo výrobe, preto tepelná záťaž objektu môže prekročiť 300 stupňov Celzia. To znamená, že elektrický okruh vlisovaný do hliníkového profilu dokáže odolávať požiaru po dobu 10 minút. Vnútorné okruhy sú chránené pred vysokým napätím, to znamená, že nesmú byť poškodené elektrošokom ani inými zariadeniami. Modul vozidla je vybavený certifikátom CE.
Základné vlastnosti
Hospodárenie s energiou
Ak sa vozidlo nepohybuje alebo zapaľovanie je vypnuté a prešla určitá čakacia doba, modul vozidla Atlassa automaticky prepne do režimu nízkej spotreby, čím šetrí batériu vozidla.
V prípade vybitia alebo odstránenia vlastnej batérie vozidla, prípadne odpojení elektrického napätia sa Atlas automaticky prepne do vlastného vnútorného akumulátora, ktorého kapacita v úplne nabitom stave stačí na 24 hodín nepretržitej prevádzky.
Hárok s údajmi
Technické údaje modulu vozidiel Atlas:
Mechanické
rozmery
Výška: 35 mm
Šírka: 110 mm
Dĺžka: 118 mm
Hmotnosť vrátane batérií: 397 g
Rozsah
Vonkajšej teploty
Prevádzkový: -20 ... +70 °C
Skladovací: -40 ... +85 °C
Ochrana (podľa EN60529)
v hliníkovom kryte: IP 65
v prípade potreby: IP 67
Elektrické
napájacie napätie: 9,5 ... 40 V
Príkon pri 12 V
prevádzkový: 50 mA
dátové spojenie: max. 180 mA
pohotovostné: 35 mA
vnútorné nabitie batérie: + 400 mA
Ochrana proti elektrickému úderu:
nízke napätie, III. trieda
Priemerná prevádzková doba zabezpečená vnútornou batériou v prípade novej batérie: 24 hodín
Ochrana proti prepätiu:
vnútorné obnoviteľné poistky
vonkajšie poistky
Digitálne vstupy
vnútorný odpor: 10 kΩ
ochrana proti prepätiu
Analógové vstupy: 0 ... 30 V
vnútorný odpor: 100 kΩ
prijímač GPS
16 kanálov, L1 frekvencia,
Kódovanie C/A
frekvencia: 1 vzorka/s
Presnosť
Pozícia: 2,5 m CEP*
DGPS/SBAS (WAAS, EGNOS): 2,0 m CEP
(Podľa presnosti služby DGPS alebo SBAS)
Doba rozbehu
Štart za studena: 34 s
Štart za horúca: < 3,5 s*
Doba zachytenia signálu: < 1 s*
Citlivosť:
V režime sledovania: -158 dBm
Pri oživení a znovuoživení: -148 dBm
Studený štart: -142 dBm
Anténa: 10 mA, z 3 V
s prípojkou SMA
* Podľa signálu
GSM/GPRS modem